Dowód nierówności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Dowód nierówności
1) dla liczb niedodatnich lewa strona jest sumą liczb nieujemnych ( i jest niemniejsza niż 1)
2) dla 0<x<1
zachodzi \(x^5<x^4\) więc
\(x^8-x^5+x^2-x+1>x^8-x^4+x^2-x+1=(x^4- \frac{1}{2})^2+ (x- \frac{1}{2})^2+ \frac{1}{2} \ge \frac{1}{2} >0 \)
3) dla x=1 lewa strona ma wartość 1
4) dla 1<x
zachodzi \(x^8>x^5\) oraz \(x^2>x\) więc
\((x^8-x^5)+(x^2-x)+1>1\)
2) dla 0<x<1
zachodzi \(x^5<x^4\) więc
\(x^8-x^5+x^2-x+1>x^8-x^4+x^2-x+1=(x^4- \frac{1}{2})^2+ (x- \frac{1}{2})^2+ \frac{1}{2} \ge \frac{1}{2} >0 \)
3) dla x=1 lewa strona ma wartość 1
4) dla 1<x
zachodzi \(x^8>x^5\) oraz \(x^2>x\) więc
\((x^8-x^5)+(x^2-x)+1>1\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Dowód nierówności
\( L = x^8−x^5+x^2−x+1 = \frac{1}{2} [ x^8 + (x^4 - x)^2 + (x-1)^2 + 1] > \frac{1}{2} > 0 = P \)
albo tak:
\( L = x^8 - x^5 + x^2 - x + 1 = (x^4 - \frac{1}{2}x)^2 + \frac{1}{2}x^2 + (\frac{1}{2}x - 1)^2 \ge 0 = P \)
+ komentarz dlaczego zero nie zostanie osiągnięte.
albo tak:
\( L = x^8 - x^5 + x^2 - x + 1 = (x^4 - \frac{1}{2}x)^2 + \frac{1}{2}x^2 + (\frac{1}{2}x - 1)^2 \ge 0 = P \)
+ komentarz dlaczego zero nie zostanie osiągnięte.
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć: