Jak rozwiązać poniższe równanie? Powinno wyjść z tego równanie kwadratowe lecz mi wychodzi sześcienne.
\(\frac{0,5x}{1-0,5x}:\)\((\frac{1-x}{1-0,5x})^2=1,925\)
Rozwiązanie równania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Rozwiązanie równania
\(
\frac{0,5x}{1-0,5x}:(\frac{1-x}{1-0,5x})^2=1,925\)
\(D=\mathbb{R}\setminus\{2,1\}\\
\frac{0,5x}{1-0,5x}\cdot\frac{(1-0,5x)^2}{(1-x)^2}=1,925\\
\frac{0,5x(1-0,5x)}{(1-x)^2}=1,925\\
0,5x(1-0,5x)=1,925(1-x)^2\\
x-0,5x^2=3,85(1-2x+x^2)\\
-4,35x^2+8,7x-3,85=0\\
\)
jednak kwadratowe
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3529
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Rozwiązanie równania
\(\frac{0,5x}{1-0,5x}:(\frac{1-x}{1-0,5x})^2=1,925\quad\quad x\ne1\wedge x\ne2\\
\frac{0,5x}{1-0,5x}\cdot\frac{(1-0,5x)^2}{(1-x)^2}=1,925\\
\frac{0,5x(1-0,5x)}{(1-x)^2}={77\over40}\\ \ldots
\)
i będzie za chwilę kwadratowe, o rozwiązaniach
\[x={87-\sqrt{870}\over 87}\vee x={87+\sqrt{870}\over 87}\]
Pozdrawiam
\frac{0,5x}{1-0,5x}\cdot\frac{(1-0,5x)^2}{(1-x)^2}=1,925\\
\frac{0,5x(1-0,5x)}{(1-x)^2}={77\over40}\\ \ldots
\)
i będzie za chwilę kwadratowe, o rozwiązaniach
\[x={87-\sqrt{870}\over 87}\vee x={87+\sqrt{870}\over 87}\]
Pozdrawiam