Oblicz równość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
smp
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 05 gru 2021, 22:53
Podziękowania: 2 razy

Oblicz równość

Post autor: smp »

Hej generalnie mam mega problem z zrozumieniem tego typu zadań, i nie wiem jak się zabrać za nie, i mam prośbę czy ktoś mógłby opisać krok po kroku jak zrobić takie zadanie? Ponieważ Photomath, chce aby skorzystał z funkcji arc cos :roll: a nauczyciel to jakoś bez tego robił
\[\cos(2x- \frac{\pi}{6})=-\frac{\sqrt{3}}{2}\]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz równość

Post autor: eresh »

smp pisze: 22 sty 2022, 18:32 Hej generalnie mam mega problem z zrozumieniem tego typu zadań, i nie wiem jak się zabrać za nie, i mam prośbę czy ktoś mógłby opisać krok po kroku jak zrobić takie zadanie? Ponieważ Photomath, chce aby skorzystał z funkcji arc cos :roll: a nauczyciel to jakoś bez tego robił
\[\cos(2x- \frac{\pi}{6})=-\frac{\sqrt{3}}{2}\]
\(2x-\frac{\pi}{6}=t\\
\cos t=-\frac{\sqrt{3}}{2}\\
\)

korzystasz z wykresu/tablic:
\(t=\pi-\frac{\pi}{6}+2k\pi\;\;\;\vee\;\;\;t=-(\pi-\frac{\pi}{6})+2k\pi\\
t=\frac{5\pi}{6}+2k\pi\;\;\;\vee\;\;t=-\frac{5\pi}{6}+2k\pi\\
2x-\frac{\pi}{6}=\frac{5\pi}{6}+2k\pi\;\;\;\vee\;\;2x-\frac{\pi}{6}=-\frac{5\pi}{6}+2k\pi\\
2x=\frac{\pi}{6}+\frac{5\pi}{6}+2k\pi\;\;\;\vee\;\;2x=\frac{\pi}{6}-\frac{5\pi}{6}+2k\pi\\
2x=\pi+2k\pi\;\;\vee\;\;2x=-\frac{2}{3}\pi+2k\pi\\
x=\frac{\pi}{2}+k\pi\;\;\vee\;\;x=-\frac{\pi}{3}+k\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ