nierówność wymierna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: nierówność wymierna
Z porządku pomiędzy średnimi
\(\sqrt{{(a^2)^2+(b^2)^2\over2}}\ge {a^2+b^2\over2}\) i równość dla \(a^2=b^2\)
oraz założenia
\(a^2+b^2 \ge {3\over2}\)
mamy
\(\sqrt{{a^4+b^4\over2}}\ge {a^2+b^2\over2}\ge {3\over4}\)
czyli
\({a^4+b^4\over2}\ge{9\over16}\iff 2(a^4+b^4)\ge {9\over4}\)
Założenie \(ab\ne0\) niewiele wnosi i, jak napisała radagast, Twoja teza jest fałszywa...
Pozdrawiam
\(\sqrt{{(a^2)^2+(b^2)^2\over2}}\ge {a^2+b^2\over2}\) i równość dla \(a^2=b^2\)
oraz założenia
\(a^2+b^2 \ge {3\over2}\)
mamy
\(\sqrt{{a^4+b^4\over2}}\ge {a^2+b^2\over2}\ge {3\over4}\)
czyli
\({a^4+b^4\over2}\ge{9\over16}\iff 2(a^4+b^4)\ge {9\over4}\)
Założenie \(ab\ne0\) niewiele wnosi i, jak napisała radagast, Twoja teza jest fałszywa...
Pozdrawiam