Hejka, moje równanie w najprostszej postaci wygląda następująco:
\(-2px + 2p^2=0\)
i podałem tutaj wartości parametru:
\(p = 0\) niesk. wiele rozwiązań
\(p \in \rr - \left\{ 0\right\} \) 1 rozwiązanie
\(p \in \emptyset \) 0 rozwiązań
I mam za to zadanie na kartkówce 1 na 3 punkty, podobno, że opcja nieskończenie wiele rozwiązań nie istnieje, ale nie potrafię znaleźć błędu w rozumowaniu. Proszę o wytłumaczenie, w razie potrzeby mogę podesłać obliczenia(nie bylo tego zbyt dużo), które doprowadziły do najprostszej postaci równania.
Ilość rozwiązań w zależności od P
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Ilość rozwiązań w zależności od P
jak dla mnie - ok.viGor027 pisze: ↑18 gru 2021, 15:19 Hejka, moje równanie w najprostszej postaci wygląda następująco:
\(-2px + 2p^2=0\)
i podałem tutaj wartości parametru:
\(p = 0\) niesk. wiele rozwiązań
\(p \in \rr - \left\{ 0\right\} \) 1 rozwiązanie
\(p \in \emptyset \) 0 rozwiązań
I mam za to zadanie na kartkówce 1 na 3 punkty, podobno, że opcja nieskończenie wiele rozwiązań nie istnieje, ale nie potrafię znaleźć błędu w rozumowaniu. Proszę o wytłumaczenie, w razie potrzeby mogę podesłać obliczenia(nie bylo tego zbyt dużo), które doprowadziły do najprostszej postaci równania.
Może masz błąd w doprowadzaniu do najprostszej postaci?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Ilość rozwiązań w zależności od P
niewiele tego było, w przed ostatniej linijce przy p^2 powinien być minus, a nie plus, ale wziąłem to pod uwagę w poście, i u góry jest to poprawione. Pismo nauczyciela zamazane, tak dla pewności (wdg nauczyciela opcja niesk. wiele rozw. nie istnieje, i jest tylko 0 lub 1)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Ilość rozwiązań w zależności od P
Dane równanie (ze zdjęcia), wg mnie, jest równoważne w \(D=\rr\setminus\{-p,p\}\) równaniu
\[-2p(x-p)=0\\ \big(p=0\vee x=p\big)\wedge x\in D\\ \begin{cases}p=0\\ x\in\rr\setminus\{0\}\end{cases}\vee\begin{cases}p\ne0\\ x\in\emptyset\end{cases}\]
Pozdrawiam
\[-2p(x-p)=0\\ \big(p=0\vee x=p\big)\wedge x\in D\\ \begin{cases}p=0\\ x\in\rr\setminus\{0\}\end{cases}\vee\begin{cases}p\ne0\\ x\in\emptyset\end{cases}\]
Pozdrawiam
Re: Ilość rozwiązań w zależności od P
@Jerry Skąd miałem wiedzieć żeby to wyciągnąć przed nawias? zawsze w takich zadania dawało się parametr po jednej stronie, a wyrażenie z x po drugiej(ja tutaj akurat dałem oba po jednej, ale to nie przeszkadza jak już mówimy o tym sposobie), więc gdzie jest błąd w moim rozumowaniu ?
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Ilość rozwiązań w zależności od P
Nie zweryfikowałeś rozwiązań z dziedziną...
\((x={-2p^2\over-2p}=p\color{red}{\wedge x\in D})\So \)
Pozdrawiam
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Ilość rozwiązań w zależności od P
Ten jeden punkt został przyznany chyba właśnie za dziedzinę.
Osobiście bym go nawet nie przyznał - nie ma sensu wyznaczać dziedziny jeśli później jej nie wykorzystujemy (uczeń nie rozumie w jakim calu wyznacza dziedzinę, wyznacza ją bo tak mówi schemat).
Osobiście bym go nawet nie przyznał - nie ma sensu wyznaczać dziedziny jeśli później jej nie wykorzystujemy (uczeń nie rozumie w jakim calu wyznacza dziedzinę, wyznacza ją bo tak mówi schemat).