Równanie wielomianowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Solas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 25 lut 2020, 21:15
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Równanie wielomianowe

Post autor: Solas »

Hej,
Mam problem z pewnym rownanien wielomianowym
\((4-x)(x^3-13x-12)=0 \)
Próbowałam metody wymiernych wielomianów. Pierwiastkiem drugiego nawiasu jest chyba 4(z tego co udało mi się wyliczyć), ale nie potrafię później tego podzielić. Ktoś mógłby mi wytłumaczyć co się dokładnie dzieje z tym drugim nawiasem?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie wielomianowe

Post autor: eresh »

Solas pisze: 11 gru 2021, 14:54 Hej,
Mam problem z pewnym rownanien wielomianowym
\((4-x)(x^3-13x-12)=0 \)
Próbowałam metody wymiernych wielomianów. Pierwiastkiem drugiego nawiasu jest chyba 4(z tego co udało mi się wyliczyć), ale nie potrafię później tego podzielić. Ktoś mógłby mi wytłumaczyć co się dokładnie dzieje z tym drugim nawiasem?
drugi nawias:
\(x^3-x-12x-12=0\\\
x(x^2-1)-12(x-1)=0\\
x(x-1)(x+1)-12(x-1)=0\\
(x-1)(x^2+x-12)=0\\
x-1=0\;\;x^2+x+12=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ