Niewymierne pierwiastki wielomianu?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
AlexCarey
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 10 gru 2021, 06:45
Płeć:

Niewymierne pierwiastki wielomianu?

Post autor: AlexCarey »

Jak znaleźć przybliżoną wartość pierwiastka niewymiernego funkcji:
\(W(x)=x^3−6x^2+12x−26\)
Odp. Około \(4,6\).
Poprosiłbym o jakiś sposób (najlepiej) na poziomie licealnym Kiedyś robiłem takie przykłady metodą w której zawężałem przedziały, ale kompletnie nie mogę sobie jej przypomnieć, a przekopanie sieci również nie dało rezultatów
Ostatnio zmieniony 10 gru 2021, 10:19 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Niewymierne pierwiastki wielomianu?

Post autor: korki_fizyka »

Też się tym bawiłem w 1 lub 2 kl. LO
metoda siecznych
metoda stycznych
i in.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: Niewymierne pierwiastki wielomianu?

Post autor: Jerry »

\(W(x)=x^3−6x^2+12x−26=x^3−6x^2+12x−8-18=(x-2)^3-18\\
W(x)=0\iff x=\sqrt[3]{18}+2\approx 4,6207\)


Pozdrawiam
AlexCarey
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 10 gru 2021, 06:45
Płeć:

Re: Niewymierne pierwiastki wielomianu?

Post autor: AlexCarey »

[ciach]
dziękuję mój problem został rozwiązany
Ostatnio zmieniony 11 gru 2021, 07:55 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kryptoreklama
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Niewymierne pierwiastki wielomianu?

Post autor: korki_fizyka »

AlexCarey pisze: 11 gru 2021, 03:21 dziękuję mój problem został rozwiązany
Dziękujemy klikając na "łapkę" u góry z prawej strony postu ale pewnie już tu nie wrócisz..
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ