Rozwiąż równanie
\(\sin^3x+\sin^2x\cos x-3\sin x\cos^2x-3\cos^3x=0\)
równanie trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 138
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 583 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: równanie trygonometryczne
Zauważ, że dla \(\cos x=0\) równanie jest sprzeczne, dla pozostałych wartości zmiennej
\(\sin^3x+\sin^2x\cos x-3\sin x\cos^2x-3\cos^3x=0\quad|:\cos^3 x\\
\tg^3x+\tg^2x-3\tg x-3=0\)
Wprowadzenie zmiennej pomocniczej szybko doprowadzi Cię do odpowiedzi...
Pozdrawiam
\(\sin^3x+\sin^2x\cos x-3\sin x\cos^2x-3\cos^3x=0\quad|:\cos^3 x\\
\tg^3x+\tg^2x-3\tg x-3=0\)
Wprowadzenie zmiennej pomocniczej szybko doprowadzi Cię do odpowiedzi...
Pozdrawiam