wielomian
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2698
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 26 razy
- Otrzymane podziękowania: 1174 razy
- Płeć:
Re: wielomian
\(W(m)=0\\
6m^4-13m^3+13m-6=0\)
Od razu widać iż rozwiązaniami są \(m=-1\) lub \(m=1\), co pozwala znaleźć kolejne rozwiązania.
6m^4-13m^3+13m-6=0\)
Od razu widać iż rozwiązaniami są \(m=-1\) lub \(m=1\), co pozwala znaleźć kolejne rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2021, 21:32 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: pp
Powód: pp
-
- Expert
- Posty: 5121
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 18 razy
- Otrzymane podziękowania: 2051 razy
- Płeć:
Re: wielomian
Jeśli od razu nie widać, to można pogrupować: \((6m^2-6)-(13m^3-13m)\) - wyłączać przed nawiasy.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 45
- Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
- Podziękowania: 17 razy
Re: wielomian
\(6m^4-13m^3+13m-6=0\)
\(6(m^4-1)-13m(m^2-1)=0\)
\((m^2-1)(6m^2-13m+6)=0\)
\(m_1=1\),
\(m_2=-1\),
\(m_3=\frac{2}{3}\),
\(m_4=\frac{3}{2}\)
zgadza się?
-
- Guru
- Posty: 16023
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9572 razy
- Płeć:
Re: wielomian
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 