Rozwiąż równanie
\(6\sin x+8\cos x=5\)
równanie trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 137
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 583 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 13 paź 2021, 15:30 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \sin \cos
Powód: poprawa kodu; \sin \cos
- kacper218
- Expert
- Posty: 4077
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
Re: równanie trygonometryczne
To raczej nie zadanie z poziomu szkoły średniej.
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3525
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1930 razy
Re: równanie trygonometryczne
Prawy alt Ci się zaciął? Pisz, proszę, po polsku!
\(6\sin x+8\cos x=5\quad |:10\\
\sin x\cdot {3\over5}+\cos x\cdot {4\over5}={1\over2}\)
Istnieje taki kąt ostry \(\alpha\), że \( \begin{cases} \cos\alpha={3\over5}\\ \sin\alpha={4\over5}\end{cases} \). Jego przybliżenie można znaleźć w tablicach.
\(\sin(x+\alpha)={1\over2}\)
Dalej chyba już przyjazne...
Pozdrawiam
\(6\sin x+8\cos x=5\quad |:10\\
\sin x\cdot {3\over5}+\cos x\cdot {4\over5}={1\over2}\)
Istnieje taki kąt ostry \(\alpha\), że \( \begin{cases} \cos\alpha={3\over5}\\ \sin\alpha={4\over5}\end{cases} \). Jego przybliżenie można znaleźć w tablicach.
\(\sin(x+\alpha)={1\over2}\)
Dalej chyba już przyjazne...
Pozdrawiam
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 137
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 583 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: równanie trygonometryczne
Jestem w trzeciej klasie liceum, profesor nam takie zadaje do domu
Będę się pilnowała z tym altem Tak, teraz już skończę, dziękuję
Będę się pilnowała z tym altem Tak, teraz już skończę, dziękuję
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 137
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 583 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3525
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1930 razy
Re: równanie trygonometryczne
Dla funkcji
\(y=f(x)=a\sin x+b\cos x\)
mamy
\(c=\sqrt{a^2+b^2}\)
takie, że
\(\left({a\over c}\right)^2+\left({b\over c}\right)^2=1\)
zatem można \({a\over c},\ {b\over c}\) traktować jako \(\cos\alpha, \sin\alpha\) o których wcześniej pisałem
Pozdrawiam
\(y=f(x)=a\sin x+b\cos x\)
mamy
\(c=\sqrt{a^2+b^2}\)
takie, że
\(\left({a\over c}\right)^2+\left({b\over c}\right)^2=1\)
zatem można \({a\over c},\ {b\over c}\) traktować jako \(\cos\alpha, \sin\alpha\) o których wcześniej pisałem
Pozdrawiam