Cześć, mam takie oto równanie:
\(\sin^2x-8\sin x\cdot\cos x+7\cos^2x=0\)
I potraktowałem w nim cosinusa jako parametr, obliczyłem delte, i wziąłem pod uwage dwa rozwiązania, tak jakbym rozwiązywał normalnie równanie kwadratowe z deltą. Rzecz w tym, że po jednej stronie wychodzi mi \(\sin x=\cos x\), co potrafię obliczyć, natomiast druga możliwość to \(\sin x=7\cos x\), i tutaj nie wiem jak się za to zabrać.
równanie trygonometryczne zmiennej cosinus
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
równanie trygonometryczne zmiennej cosinus
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2021, 16:41 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; nie wrzucaj skanów a formy matematyczne pisz w kodzie!
Powód: poprawa wiadomości; nie wrzucaj skanów a formy matematyczne pisz w kodzie!
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: równanie trygonometryczne zmiennej cosinus
Rozpatrz osobno przypadek gdy \( \cos (x) = 0 \). Następnie skoro cosinus jest różny od 0 to możesz podzielić równanie stronami przez \( \cos (x) \). Aby wyznaczyć dokładną wartość używasz funkcji \( \arctan (x) \), natomiast w celu wyznaczenia wartości przybliżonej możesz użyć tablic.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: równanie trygonometryczne zmiennej cosinus
Powinienem wywalić Twój post do śmietnika za skany, ale ...
Pozdrawiam
PS. Dane równanie można było od razu podzielić stronami przez \(\cos^2x\) (zastanów się dlaczego można!) i wprowadzić zmienną pomocniczą \(t=\tg x\)
\(\sin x= 7\cos x\iff \tg x=7\iff (x=\arctg 7+k\cdot\pi\wedge k\in\zz)\)
Pozdrawiam
PS. Dane równanie można było od razu podzielić stronami przez \(\cos^2x\) (zastanów się dlaczego można!) i wprowadzić zmienną pomocniczą \(t=\tg x\)