Jakich działań należy dokonać aby przekształcić

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Jakich działań należy dokonać aby przekształcić

Post autor: damian28102000 »

Jakich działań należy dokonać aby przekształcić \(\frac{k\left(k+1\right)}{2}+k+1\) w \(\frac{\left(k+1\right)}{2}\left(k+2\right)\)?
Dziękuję :)
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Jakich działań należy dokonać aby przekształcić

Post autor: Icanseepeace »

\( L = \frac{k(k+1)}{2} + k + 1 = (k+1)( \frac{k}{2} + 1) = (k+1) \cdot \frac{k + 2}{2} = \frac{k+1}{2}(k+2) = P \)
ODPOWIEDZ