dowód nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maxkor
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 126
Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
Podziękowania: 44 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

dowód nierówności

Post autor: maxkor »

Niech a,b>0 i a+b=2. Wykaz ze \(\sqrt{a+\sqrt[3]{b^2+7}}+\sqrt{b+\sqrt[3]{a^2+7}}\geq2\sqrt3\)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: dowód nierówności

Post autor: grdv10 »

Umiejętne zastosowanie nierówności AG (między średnią arytmetyczną i geometryczną) powinno zadziałać.
ODPOWIEDZ