równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Julszi
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 07 kwie 2021, 13:30
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

równania

Post autor: Julszi »

rozwiqż rownania
a) \(x^3(x^2+1)(x-4)=0\)
b) \(x^3=-27\)
c) \(x^4= 16\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: równania

Post autor: eresh »

Julszi pisze: 19 maja 2021, 16:18 rozwiqż rownania
a) \(x^3(x^2+1)(x-4)=0\)
b)\(x^3=-27\)
c)\(x^4= 16\)
a)
\(x^3(x^2+1)(x-4)=0\\
x^3=0\;\;\;x^2+1=0\;\;\;x-4=0\\
x=0\;\;x=4\\
x\in\{0,4\}\)



b)
\(x^3=-27\\
x=-3\)



\(x^4=16\\
x^4-16=0\\
(x^2-4)(x^2+4)=0\\
(x-2)(x+2)(x^2+4)=0\\
x=2\\
x=-2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ