równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Julszi
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 07 kwie 2021, 13:30
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

równania

Post autor: Julszi »

1.Rozwiąż równania:
A. \(x^2(x^3+1)(x-2)=0\)
B. \(x^3=-8\)
C\(.x^4=7\)
2.Wypisz 5 początkowych wyrazów ciągu :\(a_n= 1-\frac{4}{n+3}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: równania

Post autor: eresh »

Julszi pisze: 06 maja 2021, 13:41 1.Rozwiąż równania:
A. \(x^2(x^3+1)(x-2)=0\)
B. \(x^3=-8\)
C\(.x^4=7\)
\(x^2=0\;\;\;x^3+1=0\;\;\;x-2=0\\
x=0\;\;\;x=-1\;\;\;x=2\)


\(x^3=-8\\
x=-2\)


\(x^4=7\\
x=\sqrt[4]{7}\;\;\;x=-\sqrt[4]{7}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: równania

Post autor: eresh »

Julszi pisze: 06 maja 2021, 13:41
2.Wypisz 5 początkowych wyrazów ciągu :\(a_n= 1-\frac{4}{n+3}\)
\(a_1=1-\frac{4}{1+3}=...\\
a_2=1-\frac{4}{2+3}=...\\
a_3=1-\frac{4}{3+3}=...\\
a_4=1-\frac{4}{4+3}=...\\
a_5=1-\frac{4}{5+3}=...\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Julszi
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 07 kwie 2021, 13:30
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: równania

Post autor: Julszi »

eresh pisze: 06 maja 2021, 13:48
Julszi pisze: 06 maja 2021, 13:41
2.Wypisz 5 początkowych wyrazów ciągu :\(a_n= 1-\frac{4}{n+3}\)
\(a_1=1-\frac{4}{1+3}=...\\
a_2=1-\frac{4}{2+3}=...\\
a_3=1-\frac{4}{3+3}=...\\
a_4=1-\frac{4}{4+3}=...\\
a_5=1-\frac{4}{5+3}=...\)
MOżesz określić mi monotoniczność ?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: równania

Post autor: eresh »

Julszi pisze: 06 maja 2021, 13:51
eresh pisze: 06 maja 2021, 13:48
Julszi pisze: 06 maja 2021, 13:41
2.Wypisz 5 początkowych wyrazów ciągu :\(a_n= 1-\frac{4}{n+3}\)
\(a_1=1-\frac{4}{1+3}=...\\
a_2=1-\frac{4}{2+3}=...\\
a_3=1-\frac{4}{3+3}=...\\
a_4=1-\frac{4}{4+3}=...\\
a_5=1-\frac{4}{5+3}=...\)
MOżesz określić mi monotoniczność ?
\(\)
\(a_{n+1}-a_n=1-\frac{4}{n+4}-1+\frac{4}{n+3}=\frac{4}{n+3}-\frac{4}{n+4}=\frac{4n+16-4n-12}{(n+4)(n+3)}=\frac{4}{(n+3)(n+4)}>0\)
ciąg jest rosnący
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ