nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

nierówność

Post autor: mefikx »

Wyznacz wszystkie wartości parametru \(k\), dla których równanie \(k^2x-1=x(3k-2)-k\) ma rozwiązanie w zbiorze liczb rzeczywistych
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: nierówność

Post autor: eresh »

mefikx pisze: 26 kwie 2021, 22:12 Wyznacz wszystkie wartości parametru \(k\), dla których równanie \(k^2x-1=x(3k-2)-k\) ma rozwiązanie w zbiorze liczb rzeczywistych
\(k^2x-1=x(3k-2)-k\\
k^2x-x(3k-2)=1-k\\
x(k^2-3k+2)=1-k\\
x(k-1)(k-2)=-(k-1)\\\)

równanie ma jedno rozwiązanie gdy \(k-2\neq 0\So k\neq 2\), nieskończenie wiele rozwiązań, gdy \(k=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ