Wykaż, ̇ze dla dowolnej liczby dodatniej x prawdziwa jest nierówność :
( nie wiem czy dobrze mam napisane ale to chodzi o pierwiastek z dwóch )
\[x^2 +2x >2x \sqrt{2}\]
Wykaż
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 434
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 250 razy
- Płeć:
Re: Wykaż
Nie jest to prawdą.
Dla przykładu jeśli za \( x \) przyjmiemy \( \frac{1}{2} \):
\( L = \frac{1}{4} + 1 = \frac{5}{4} \\ P = \sqrt{2} \)
czyli \( L < P \).
Dla przykładu jeśli za \( x \) przyjmiemy \( \frac{1}{2} \):
\( L = \frac{1}{4} + 1 = \frac{5}{4} \\ P = \sqrt{2} \)
czyli \( L < P \).