
Pomocy równanie !
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 17 sty 2021, 13:02
- Podziękowania: 28 razy
- Płeć:
Pomocy równanie !
Rozwiąż równanie \(3\sin^2x - \sin x +\cos^2x=1 \wedge x\in\langle0;2\pi\rangle\)


Ostatnio zmieniony 20 kwie 2021, 14:48 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Fachowiec
- Posty: 2276
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1061 razy
Re: Pomocy równanie !
\(3\sin^2x - \sin x +\cos^2x=\sin^2x+\cos^2x\\
2\sin x\left(\sin x-{1\over2}\right)=0\\
\sin x=0\vee \sin x={1\over2}\\
x\in\langle0;2\pi\rangle\So(x=0\vee x=\pi\vee x=2\pi\vee x={\pi\over6}\vee x={5\pi\over6})\)
Pozdrawiam
2\sin x\left(\sin x-{1\over2}\right)=0\\
\sin x=0\vee \sin x={1\over2}\\
x\in\langle0;2\pi\rangle\So(x=0\vee x=\pi\vee x=2\pi\vee x={\pi\over6}\vee x={5\pi\over6})\)
Pozdrawiam
Teksty matematyczne pisz w kodzie \(\color{blue}{\LaTeX}\): https://zadania.info/fil/latex.pdf
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając
.
Ktoś poświęcił Ci swój czas i pomógł? Podziękuj Mu klikając