Liczbę można zapisać w postaci

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mara153
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 17 lis 2020, 14:37
Podziękowania: 12 razy

Liczbę można zapisać w postaci

Post autor: Mara153 »

Liczbę \(\sqrt[3]{11}\sqrt{11}\)można zapisać w postaci

A) 11\(\frac{1}{2}\) B)11\(\frac{4}{9}\) C)11 D) 11\(\frac{2}{3}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Liczbę można zapisać w postaci

Post autor: eresh »

Mara153 pisze: 20 kwie 2021, 13:56 Liczbę \(\sqrt[3]{11}\sqrt{11}\)można zapisać w postaci

A) 11\(\frac{1}{2}\) B)11\(\frac{4}{9}\) C)11 D) 11\(\frac{2}{3}\)
na pewno tak wygląda treść zadania?
\(\sqrt[3]{11}\cdot \sqrt{11}=11^{\frac{1}{3}}\cdot 11^{\frac{1}{2}}=11^{\frac{5}{6}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Liczbę można zapisać w postaci

Post autor: eresh »

Mara153 pisze: 20 kwie 2021, 13:56 Liczbę \(\sqrt[3]{11}\sqrt{11}\)można zapisać w postaci

A) 11\(\frac{1}{2}\) B)11\(\frac{4}{9}\) C)11 D) 11\(\frac{2}{3}\)
chyba, że

\(\sqrt[3]{11\sqrt{11}}=\sqrt[3]{11\cdot 11^{0,5}}=\sqrt[3]{11^{1,5}}=(11^{1,5})^{\frac{1}{3}}=11^{\frac{1}{2}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Mara153
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 17 lis 2020, 14:37
Podziękowania: 12 razy

Re: Liczbę można zapisać w postaci

Post autor: Mara153 »

są pod jednym pierwiastkiem a druga liczba ma jeszcze swój pierwiastek, ale nie za bardzo potrafiłem to zapisać żeby wyświetlało poprawnie
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Liczbę można zapisać w postaci

Post autor: eresh »

Mara153 pisze: 20 kwie 2021, 14:04 są pod jednym pierwiastkiem a druga liczba ma jeszcze swój pierwiastek, ale nie za bardzo potrafiłem to zapisać żeby wyświetlało poprawnie
no to post wyżej masz odpowiedź ;)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3525
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1932 razy

Re: Liczbę można zapisać w postaci

Post autor: Jerry »

Mara153 pisze: 20 kwie 2021, 14:04 są pod jednym pierwiastkiem a druga liczba ma jeszcze swój pierwiastek, ale nie za bardzo potrafiłem to zapisać żeby wyświetlało poprawnie
Pora pisać posty z wykorzystaniem kodu \(\LaTeX\) - link w moim podpisie, poprawiłem dziś już kilka Twoich postów... następne do śmietnika!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ