Dziedziną wyrażeni

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mara153
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 17 lis 2020, 14:37
Podziękowania: 12 razy

Dziedziną wyrażeni

Post autor: Mara153 »

Dziedziną wyrażenia \(\frac{2x^2+5}{2x^2-32}\) jest :

A: R B: R\{-4,4} C: R\{5} D: \(x\le 4\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dziedziną wyrażeni

Post autor: eresh »

Mara153 pisze: 16 kwie 2021, 18:24 Dziedziną wyrażenia \(\frac{2x^2+5}{2x^2-32}\) jest :

A: R B: R\{-4,4} C: R\{5} D: \(x\le 4\)
\(2x^2-32\neq 0\\
x\neq 4\\
x\neq -4\\
\)


odp. B
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Dziedziną wyrażeni

Post autor: panb »

B
\(2x^2-32\neq0 /:2 \iff x^2-16\neq0 \iff x\in\rr\bez\{-4, 4\}\)
ODPOWIEDZ