Zadanie z parametrem i logarytmami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cheruille
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 21 mar 2021, 23:20
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

Zadanie z parametrem i logarytmami

Post autor: cheruille »

Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których nierówność \( \log_ {\frac{ \sqrt{2} }{2} }(m^2x^2+2mx+2m+1)< \log_ { \frac{ \sqrt{2} }{2} }(x^2+2mx+2m) \) jest spełniona dla wszystkich \(x \in R\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Zadanie z parametrem i logarytmami

Post autor: Jerry »

1) Dziedzina musi być rzeczywista, czyli
\(\left(m=0\vee m^2-4m^2(2m+1)<0\right)\wedge 4m^2-8m<0\)
2) Ponieważ \(0<{\sqrt2\over2}<1\), to tożsamościowa powinno być nierówność
\(m^2x^2+2mx+2m+1>x^2+2mx+2m \)
\((m^2-1)x^2+1>0\)
zatem
\(m^2-1\ge0\)
Ostatecznie zebranie 1) i 2) doprowadzi do odpowiedzi...

Pozdrawiam
cheruille
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 21 mar 2021, 23:20
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

Re: Zadanie z parametrem i logarytmami

Post autor: cheruille »

Jerry pisze: 15 kwie 2021, 22:49 1) Dziedzina musi być rzeczywista, czyli
\(\left(m=0\vee m^2-4m^2(2m+1)<0\right)\wedge 4m^2-8m<0\)
2) Ponieważ \(0<{\sqrt2\over2}<1\), to tożsamościowa powinno być nierówność
\(m^2x^2+2mx+2m+1>x^2+2mx+2m \)
\((m^2-1)x^2+1>0\)
zatem
\(m^2-1\ge0\)
Ostatecznie zebranie 1) i 2) doprowadzi do odpowiedzi...

Pozdrawiam
Dziękuję bardzo, a mogę zapytać dokładniej jak dojść do punktu 1)? Czemu to musi być mniejsze od zera?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z parametrem i logarytmami

Post autor: eresh »

cheruille pisze: 16 kwie 2021, 21:34
Dziękuję bardzo, a mogę zapytać dokładniej jak dojść do punktu 1)? Czemu to musi być mniejsze od zera?
Bo tylko wtedy funkcja kwadratowa nie będzie miała miejsc zerowych. "To" jest wyróżnikiem (deltą)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ