rozwiąż równania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: rozwiąż równania
\(\frac{\cos 1 50^{\circ}-\sin 120^{\circ}}{3\tg 150^{\circ}}=\frac{-\frac{\sqrt{3}}{2}-\frac{\sqrt{3}}{2}}{3\cdot (-\frac{\sqrt{3}}{3})}=-\sqrt{3}:(-\sqrt{3})=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: rozwiąż równania
Skorzystałam ze wzorów redukcyjnych:
\(\cos 150^{\circ}=\cos (180^{\circ}-30^{\circ})=-\cos 30^{\circ}=-\frac{\sqrt{3}}{2}\\
\sin 120^{\circ}=\sin (180^{\circ}-60^{\circ})=\sin 60^{\circ}=\frac{\sqrt{3}}{2}\\
\tg 150^{\circ}=\tg (180^{\circ}-30^{\circ})=-\tg 30^{\circ}=-\frac{\sqrt{3}}{3}\)
\(\cos 150^{\circ}=\cos (180^{\circ}-30^{\circ})=-\cos 30^{\circ}=-\frac{\sqrt{3}}{2}\\
\sin 120^{\circ}=\sin (180^{\circ}-60^{\circ})=\sin 60^{\circ}=\frac{\sqrt{3}}{2}\\
\tg 150^{\circ}=\tg (180^{\circ}-30^{\circ})=-\tg 30^{\circ}=-\frac{\sqrt{3}}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę