Rozwiąż Równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

Rozwiąż Równanie

Post autor: marakam »

Rozwiąż równanie.

a) \( x^3 - 4x = 0 \)

b) \(2x^2 (x + 3) = 18 ( x + 3) \)


c)\( 5x^2 ( 1 -x + \frac{1}{4} x ^2 ) = 0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż Równanie

Post autor: eresh »

marakam pisze: 10 kwie 2021, 14:11 Rozwiąż równanie.

a) \(x^3 - 4x = 0 \)
\(x^3-4x=0\\
x(x^2-4)=0\\
x(x-2)(x+2)=0\\
x=0\\
x=2\\
x=-2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż Równanie

Post autor: eresh »

marakam pisze: 10 kwie 2021, 14:11 Rozwiąż równanie.
b) \(2x^2 (x + 3) = 18 ( x + 3) \)
\(2x^2(x+3)-18(x+3)=0\\
2(x+3)(x^2-9)=0\\
2(x+3)(x+3)(x-3)=0\\
2(x+3)^2(x-3)=0\\
x=-3\\
x=3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż Równanie

Post autor: eresh »

marakam pisze: 10 kwie 2021, 14:11 Rozwiąż równanie.
c) 5x^2 ( 1 -x + 1/4 x ^2 ) = 0
\(5x^2(1-x-\frac{1}{4}x^2)=0\\
x^2=0\;\;\vee\;\;1-x-\frac{1}{4}x^2=0\\
x=0\;\;\vee\;\;x=-2-2\sqrt{2}\;\;\;\vee\;\;\;x=-2+2\sqrt{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ