Zadanie dowodowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cheruille
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 21 mar 2021, 23:20
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

Zadanie dowodowe

Post autor: cheruille »

Udowodnij, że jedynym punktem o obu współrzędnych całkowitych, należącym do krzywej o równaniu
\(y= \sqrt{2}x^2-8 \sqrt{2}x+16 \sqrt{2} -2\) jest punkt \(P=(4,-2)\).

Sprowadziłam równanie do postaci \(y= \sqrt{2}(x-4)^2-2 \). Ale nie wiem co dalej :<
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2021, 22:06 przez grdv10, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa LaTeX-a. Wejdź w edycję posta patrząc, jak należało napisać.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zadanie dowodowe

Post autor: grdv10 »

Mamy \(y=\sqrt{2}(x-4)^2-2.\) Jeśli \(x-4\) jest całkowite niezerowe, to liczba \(\sqrt{2}(x-4)^2\) jest niewymierna, więc i \(y\) jest niewymierne. Zatem jedyną możliwością istnienia na naszej linii punktu kratowego jest \(x=4\), a co za tym idzie, \(y=-2.\)
ODPOWIEDZ