Wyznacz największą liczbę spełniającą nierówność \((4x^2-1)(12x^2+5x-7) \le 0\)
Zakoduj pierwsze trzy cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego tej liczby.
Wyznacz największą liczbę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz największą liczbę
\((4x^2-1)(12x^2+5x-7) \le 0\\
4(x- \frac{1}{2})(x+ \frac{1}{2} )(x+1)(12x-7) \le 0 \\
48(x- \frac{1}{2})(x+ \frac{1}{2} )(x+1)(x- \frac{7}{12} ) \le 0 \\
\)
Największą liczbą jest \( \frac{7}{12} \)
4(x- \frac{1}{2})(x+ \frac{1}{2} )(x+1)(12x-7) \le 0 \\
48(x- \frac{1}{2})(x+ \frac{1}{2} )(x+1)(x- \frac{7}{12} ) \le 0 \\
\)
Największą liczbą jest \( \frac{7}{12} \)