Cześć!
Mam:
\(\frac{a^{-t}-1}{t}\), potrzebuje dokonać, pewne działania, aby dostać:
\(-1(\frac{a^{t}-1}{t})\)
Co zrobić, aby dostać...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Co zrobić, aby dostać...
Tak się nie da.
Może jak przedstawisz skąd wynika powyższa potrzeba , to znajdzie się i sensowne wyjaśnienie.
Przykład: Porównujesz dwa rozwiązania gdzie przyjęto różne podstawienia, lecz tak samo oznaczone literą t.
PS
Gdyby przyjąć \(k=-t\) to \(\frac{a^{-t}-1}{t}= \frac{a^k-1}{-k}=-( \frac{a^k-1}{k} ) \).
Może jak przedstawisz skąd wynika powyższa potrzeba , to znajdzie się i sensowne wyjaśnienie.
Przykład: Porównujesz dwa rozwiązania gdzie przyjęto różne podstawienia, lecz tak samo oznaczone literą t.
PS
Gdyby przyjąć \(k=-t\) to \(\frac{a^{-t}-1}{t}= \frac{a^k-1}{-k}=-( \frac{a^k-1}{k} ) \).
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Co zrobić, aby dostać...
\(\frac{a^{-t}-1}{t}=\frac{\frac{1}{a^t}-1}{t}=-\frac{\frac{1}{a^t}-1}{-t}=-\frac{1-\frac{1}{a^t}}{t}=-\frac{a^t -1}{ta^t}\)damian28102000 pisze: ↑28 mar 2021, 04:01 Cześć!
Mam:
\(\frac{a^{-t}-1}{t}\), potrzebuje dokonać, pewne działania, aby dostać:
\(-1(\frac{a^{t}-1}{t})\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Co zrobić, aby dostać...
To tylko pokazanie sposobów przekształcenia tego wzoru, nikt nie twierdził, że równoważny z tym co chciał z nim autor zrobić, za to ty ciągle próbujesz mieć ostatnie zdanie we wszystkich kwestiach. To denerwujące i upierdliwe Pozwól, by damian281.. uczynił z tym co zechce
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 1537
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 406 razy
Re: Co zrobić, aby dostać...
korki fizyka nie chodzi o to, abym miał ostanie zdanie. Jeśli przekształcasz wzór i stawiasz znak równości, to lewy wzór musisz otrzymać z prawego wzoru i odwrotnie.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: Co zrobić, aby dostać...
Wrzuć na luz... Niektórych nic nie zmieni... Szkoda tylko, że młodzi jeszcze Mu wierzą...korki_fizyka pisze: ↑28 mar 2021, 14:36 ... za to ty ciągle próbujesz mieć ostatnie zdanie we wszystkich kwestiach. To denerwujące i upierdliwe
Pozdrawiam
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: Co zrobić, aby dostać...
Przecież
jest prawdą
Pozdrawiam
PS. Nie jesteś w formie - nie siadaj do klawiatury!