Zbiór rozwiązań nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zaeraann
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 17 paź 2020, 21:43
Podziękowania: 22 razy

Zbiór rozwiązań nierówności

Post autor: Zaeraann »

Dlaczego wychodzą mi różne przedziały, kiedy rozwiązałem nierówność na 2 sposoby?

\(a-4+ \frac{4}{a} <a \:\: / \cdot a\\
a^2-4a+4<a^2 \\
4a>4\\
a>1
\)

___________
\(
a-4+ \frac{4}{a} <a\\
\frac{4-4a}{a}<0\\
(4-4a)a<0\\
a=0 \vee a=1\\
a \in ( -\infty,0 ) \cup (1,+ \infty )
\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zbiór rozwiązań nierówności

Post autor: kerajs »

Bo w pierwszym mnożysz zakładając iż a jest liczbą dodatnią, dlatego nie zmieniasz znaku nierówności. Rozważ drugi przypadek, że a<0 , a dostaniesz pełne rozwiązanie, jak w drugim sposobie..
ODPOWIEDZ