Pierwiastki wielomianu.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 250
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 196 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Pierwiastki wielomianu.

Post autor: gr4vity »

Oblicz sumę pierwiastków wielomianu \(5x^3-2x^2+6x-1=0\)
Ze wzorów viete'a 3 stopnia wynika że suma ta wynosi: \( \frac{2}{5} \) i taka jest też odpowiedź.
Chciałem sobie coś sprawdzić na boku i obliczyłem pochodną \(W(x)=5x^3-2x^2+6x-1\)
\(W'(x)=15x^2-4x+6\) Pochodna jest zawsze rosnąca, zatem funkcja \(W(x)\) ma jedno miejsce zerowe.
Zatem suma pierwiastków tego wielomianu powinna być równa jednemu pierwiastkowi tego wielomianu, natomiast wielomian W(x) nie zeruje się dla x=2/5.
O co tutaj chodzi? :lol: Gdzie moja logika zawiodła, sprawdziłem w geogebrze i funkcja W(x) ma jedno miejsce zerowe różne od \(2/5 \)
Bardzo proszę o pomoc :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Pierwiastki wielomianu.

Post autor: kerajs »

Wzory Vieta odnoszą się do pierwiastków zespolonych (w tym i rzeczywistych). Tu 2/5 to suma pierwiastka rzeczywistego i dwóch sprzężonych pierwiastków zespolonych.
ODPOWIEDZ