Równanie z logarytmami.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 250
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 196 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Równanie z logarytmami.

Post autor: gr4vity »

Dla jakich wartości parametru ,,m'' równanie \(( \log_ \frac{1}{2} x)^2+2\log_ \frac{1}{2} x+m=0\) ma dwa różne rozwiązania większe od 1.
Czy takie rozwiązanie jest poprawne? Niestety nie mam odpowiedzi do tego :(:
\(t=\log_ \frac{1}{2} x \wedge t \in \rr \)
\(t^2+2t+m=0\)
Aby równanie miało rozwiązanie większe od 1 to: \(t<0\). Zatem warunki do równania kwadratowego:
\( \Delta >0 \wedge t_1\cdot t_2>0 \wedge t_1+t_2<0\)
\(1) \Delta >0 \So 4-4m>0 \So m<1 \)
\( 2) t_1\cdot t_2>0 \So \frac{m}{1}>0 \So m>0 \)
Trzeci warunek jest zawsze spełniony zatem \(m \in (0,1)\)
Z góry bardzo dziękuję za pomoc
Ostatnio zmieniony 19 mar 2021, 20:51 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \cdot
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Równanie z logarytmami.

Post autor: Jerry »

Wg mnie - OK, dopisałbym tylko \(D=\rr_+\)

Pozdrawiam
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Równanie z logarytmami.

Post autor: kerajs »

Moim zdaniem problematyczne jest miejsce:
gr4vity pisze: 19 mar 2021, 16:43 \(t^2+2t+m=0\)
Aby równanie miało rozwiązanie większe od 1 to: \(t<0\).
Rozumiem ideę, lecz nie została ona jednoznacznie przedstawiona. Można nawet mylnie (mimo oczywistej sprzeczności) sądzić, iż cytowane zdanie odnosi się do cytowanego równania.

Przykładowa poprawiona wersja :
Aby pierwotne równanie miało dwa różne rozwiązania większe od 1, to równanie \(t^2+2t+m=0\) powinno posiadać dwa różne ujemne pierwiastki.
ODPOWIEDZ