Pomocy, dowód

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aramila
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 17 sty 2021, 12:02
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

Pomocy, dowód

Post autor: aramila »

Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej x spełniona jest nierówność \(x^6+x^4+6x^3+x^2+5>0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Pomocy, dowód

Post autor: eresh »

aramila pisze: 17 mar 2021, 12:42 Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej x spełniona jest nierówność \(x^6+x^4+6x^3+x^2+5>0\)
\(x^6+x^4+6x^3+x^2+5=x^6+4x^3+x^4+2x^3+x^2+4+1=x^6+4x^3+4+x^4+2x^3+x^2+1=\\=(x^3+2)^2+x^2(x^2+2x+1)+1=(x^3+2)^2+x^2(x+1)^2+1=(x^3+2)^2+(x(x+1))^2+1>0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ