równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
JasonRoy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 mar 2021, 07:43
Płeć:

równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną?

Post autor: JasonRoy »

Wskaż zbiór wszystkich rozwiązań równania \(|\cos α+\cos3α+\cos5α|=3\)

A. \(\{α: α = n⋅60°, n\text{ jest dowolną liczbą całkowitą}\}\)
B. \(\{α: α = n⋅90°, n\text{ jest dowolną liczbą całkowitą}\}\)
C. \(\{α: α = n⋅180°, n\text{ jest dowolną liczbą całkowitą}\}\)
D. \(\{α: α = n⋅360°, n\text{ jest dowolną liczbą całkowitą}\}\)

Wpadłam na pomysł by każdego cosinusa przyrównać do \(1\) i \(-1\), ale nie mam zupełnie pomysłu jak później połączyć te wszystkie rozwiązania w jedno, żeby móc wybrać którąś z odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 16 mar 2021, 09:49 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną?

Post autor: kerajs »

To dobry pomysł. Albo każdy z kosinusów ma wartość 1 albo wszystkie mają wartość -1.
Wystarczy sprawdzić kąty 0 i 180 stopni.
odp: C
ODPOWIEDZ