Rozwiąż równanie.
\(\sin(x+ \frac{1}{4} \pi )\cos(x+ \frac{1}{4} \pi )= \frac{ \sqrt{2} }{4}\)
Równanie trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 14 mar 2021, 13:01 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \sin, \cos
Powód: poprawa kodu; \sin, \cos
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Równanie trygonometryczne
\(\frac{1}{2}\sin (2x+\frac{\pi}{2})=\frac{\sqrt{2}}{4}\\Januszgolenia pisze: ↑14 mar 2021, 09:33 Rozwiąż równanie.
\(sin(x+ \frac{1}{4} \pi )cos(x+ \frac{1}{4} \pi )= \frac{ \sqrt{2} }{4}\)
\sin (2x+\frac{\pi}{2})=\frac{\sqrt{2}}{2}\\
2x+\frac{\pi}{2}=\frac{\pi}{4}+2k\pi\;\;\;\vee\;\;\;2x+\frac{\pi}{2}=\frac{3\pi}{4}+2k\pi\\
x=-\frac{\pi}{8}+k\pi\;\;\;\vee\;\;\;x=\frac{\pi}{8}+k\pi, k\in\mathbb{C}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę