Dowód z podzielności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zaeraann
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 17 paź 2020, 21:43
Podziękowania: 22 razy

Dowód z podzielności

Post autor: Zaeraann »

Wykaż, że różnica sześcianów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna przez 2 i jednocześnie nie jest podzielna przez 4.
Wykazałem to co jest w treści (a przynajmniej tak mi się wydaje), ale nie jestem pewny czy mój sposób zapisu jest poprawny. Jeśli nie, to będę wdzięczny, jeśli ktoś zweryfikuje poniższe rozwiązanie :)

zał: \(x=(2k+1)^3-(2k+3)^3\)
Teza: \(x=2\cdot m \:\: \wedge \:\: x\:\nmid\:4\:\:\) gdzie \(m \in Z\)
Dowód:
\(x=(2k+1)^3-(2k+3)^3=...=2(-12k^2-24k-13)=2\cdot m\:\So x\:\nmid\:4\)
Ostatnio zmieniony 13 mar 2021, 08:19 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \cdot, \So
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Dowód z podzielności

Post autor: panb »

Zaeraann pisze: 12 mar 2021, 23:24 Wykaż, że różnica sześcianów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna przez 2 i jednocześnie nie jest podzielna przez 4.
Wykazałem to co jest w treści (a przynajmniej tak mi się wydaje), ale nie jestem pewny czy mój sposób zapisu jest poprawny. Jeśli nie, to będę wdzięczny, jeśli ktoś zweryfikuje poniższe rozwiązanie :)

zał: \(x=(2k+1)^3-(2k+3)^3\)
Teza: \(x=2*m \:\: \wedge \:\: x\:\nmid\:4\:\:\) gdzie \(m \in Z\)
Dowód:
\(x=(2k+1)^3-(2k+3)^3=...=2(-12k^2-24k-13)=2*m\:=>x\:\nmid\:4\)
\(x=(2k+3)^3-(2k+1)^3=...=2(12k^2+24k+13)=2[4(3k^2+6k+3)+1]=2(4p+1) \So 2\mid x \wedge 4\nmid x\)

Teraz jest wszystko jasne.
ODPOWIEDZ