Równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zaeraann
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 17 paź 2020, 21:43
Podziękowania: 22 razy

Równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną

Post autor: Zaeraann »

Rozwiąż równanie \(\sin x|\cos x|=0,25\) gdzie \(x∈⟨0;2π⟩\).

Wyszedł mi dobry wynik, ale nie jestem pewien czy rozwiązałem to w poprawny sposób.


I. \(\cos x \ge 0\):
\(\sin x\cos x= \frac{1}{4} \\
2\sin x\cos x=\frac{1}{2} \\
\sin2x=\frac{1}{2} \\
x=\frac{ \pi }{12} \vee x=\frac{5\pi}{12}
\)


II \(\cos x < 0\):
\(
\sin2x=-\frac{1}{2} \\
x=\frac{7}{12}\pi \vee x=\frac{11}{12}\pi
\)


Odp: \(x=\frac{ \pi }{12} \vee x=\frac{5\pi}{12} \vee x=\frac{7}{12}\pi \vee x=\frac{11}{12}\pi\)
Ostatnio zmieniony 20 lut 2021, 22:46 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu. \sin, \cos
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną

Post autor: eresh »

Zaeraann pisze: 20 lut 2021, 19:10 Rozwiąż równanie \(sinx|cosx|=0,25\) gdzie x∈⟨0;2π⟩.

Wyszedł mi dobry wynik, ale nie jestem pewien czy rozwiązałem to w poprawny sposób.


I. \(cosx \ge 0\):
\(sinxcosx= \frac{1}{4} \\
2sinxcosx=\frac{1}{2} \\
sin2x=\frac{1}{2} \\
x=\frac{ \pi }{12} \vee x=\frac{5\pi}{12}
\)


II \(cosx < 0\):
\(
sin2x=-\frac{1}{2} \\
x=\frac{7}{12}\pi \vee x=\frac{11}{12}\pi
\)


Odp: \(x=\frac{ \pi }{12} \vee x=\frac{5\pi}{12} \vee x=\frac{7}{12}\pi \vee x=\frac{11}{12}\pi\)
dobrze
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ