Rozwiąż nierówności-Trygonometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rozwiąż nierówności-Trygonometria
W przedziale \(\langle-360^\circ;360^\circ\rangle\) rozwiąż nierówności \( \sin3x<0\)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2021, 16:50 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Powód: poprawa kodu
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż nierówności-Trygonometria
\(\sin 3x<0\\
-\pi +2k\pi<3x<2k\pi\\
-\frac{\pi}{3}+\frac{2k\pi}{3}<x<\frac{2k\pi}{3}, k\in\mathbb{C}\\
x\in (-\frac{5\pi}{3},-\frac{4\pi}{3})\cup (-\pi,-\frac{2\pi}{3} )\cup (-\frac{\pi}{3},0)\cup (\frac{\pi}{3},\frac{2\pi}{3})\cup (\pi,\frac{4\pi}{3})\cup (\frac{5\pi}{3},2\pi]\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę