Nierówności z wartością bezwzględną.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 250
- Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
- Podziękowania: 196 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Nierówności z wartością bezwzględną.
Czy tak można rozbijać sobie nierówności?
Jakiś amok umysłowy przyćmił mi logiczne myślenie i wolę się upewnić:
\(|x^2+16x+524|>|x^7+524x^2+3|\)
\((x^2+16x+524>x^7+524x^2+3 ) \vee ( x^2+16x+524<-x^7-524x^2-3)\)
Jestem na 99% pewny, że jest to dopuszczalne i tak dalej, ale jeden przykład zamącił mi w głowie i wolę się upewnić, z góry dziękuję za odpowiedź
Jakiś amok umysłowy przyćmił mi logiczne myślenie i wolę się upewnić:
\(|x^2+16x+524|>|x^7+524x^2+3|\)
\((x^2+16x+524>x^7+524x^2+3 ) \vee ( x^2+16x+524<-x^7-524x^2-3)\)
Jestem na 99% pewny, że jest to dopuszczalne i tak dalej, ale jeden przykład zamącił mi w głowie i wolę się upewnić, z góry dziękuję za odpowiedź
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną.
Ja byłbym z tym bardzo ostrożny. Wydaje mi się, że strony nierówności podanych przez ciebie mogą się różnić zależnie od xa. Wszystko zależy od tego, gdzie wyrażenia pod wartością bezwzględną mają taki sam znak, a gdzie inny. Chodzi mi o to, że faktycznie
lewa strona musi leżeć między prawą, a jej przeciwnością, lecz zależnie od miejsca jedno może być nad drugim lub odwrotnie. Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę.
lewa strona musi leżeć między prawą, a jej przeciwnością, lecz zależnie od miejsca jedno może być nad drugim lub odwrotnie. Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę.
-
- Stały bywalec
- Posty: 250
- Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
- Podziękowania: 196 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną.
Mógłbyś podać przykład w którym użycie metody podanej w poście się nie zgadza?Młodociany całkowicz pisze: ↑08 lut 2021, 14:33 Ja byłbym z tym bardzo ostrożny. Wydaje mi się, że strony nierówności podanych przez ciebie mogą się różnić zależnie od xa. Wszystko zależy od tego, gdzie wyrażenia pod wartością bezwzględną mają taki sam znak, a gdzie inny. Chodzi mi o to, że faktycznie
lewa strona musi leżeć między prawą, a jej przeciwnością, lecz zależnie od miejsca jedno może być nad drugim lub odwrotnie. Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę.
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną.
\(|x^2-6| < |x^3|\)
Wydaje mi się, że wówczas dla \(x<0\) mamy
\(x^3 < x^2-6 < -x^3\)
A dla \(x \ge 0\) mamy
\(-x^3 < x^2 - 6 < x^3\)
Wydaje mi się, że wówczas dla \(x<0\) mamy
\(x^3 < x^2-6 < -x^3\)
A dla \(x \ge 0\) mamy
\(-x^3 < x^2 - 6 < x^3\)
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną.
Wyobraź sobie wykres \(x^3\). Wyobraź sobie również wykres \(-x^3.\) Nierówność jest spełniona, gdy wykres \(x^2 - 6\) leży pomiędzy dwoma pierwszymi wykresami.
A w zasadzie w tych punktach, w których to zachodzi.
Da się to łatwo wykazać, wystarczy rozbić na dwa przypadki i sprawdzić, jak będzie się zachowywała prawa wartość bezwzględna.
W moim odczuciu twoje rozumowanie byłoby dobre, gdyby wartość bezwzględna była tylko po jednej stronie.
A w zasadzie w tych punktach, w których to zachodzi.
Da się to łatwo wykazać, wystarczy rozbić na dwa przypadki i sprawdzić, jak będzie się zachowywała prawa wartość bezwzględna.
W moim odczuciu twoje rozumowanie byłoby dobre, gdyby wartość bezwzględna była tylko po jednej stronie.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3509
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną.
\(|x^2+16x+524|>|x^7+524x^2+3|\iff (x^2+16x+524)^2>(x^7+524x^2+3)^2\)
zatem
\((x^7+524x^2+3)^2-(x^2+16x+524)^2<0\\
[(x^7+524x^2+3)-(x^2+16x+524)][(x^7+524x^2+3)+(x^2+16x+524)]<0\)
Pozdrawiam
zatem
\((x^7+524x^2+3)^2-(x^2+16x+524)^2<0\\
[(x^7+524x^2+3)-(x^2+16x+524)][(x^7+524x^2+3)+(x^2+16x+524)]<0\)
Pozdrawiam
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Nierówności z wartością bezwzględną.
A może tak.
\(x^2+16x+524>0\) dla wszystkich \(x\in\rr\).
Szukamy więc takich x, że \(|x^7+524x^2+3|<x^2+16x+524\)
Ponieważ najmniejsza wartość trójmianu \(x^2+16x+524\) jest równa 460, więc nierówność zamienia się na taką:
\(|x^7+524x^2+3|<460\)
Z nią już można wyczyniać to co zwykle.
\(x^2+16x+524>0\) dla wszystkich \(x\in\rr\).
Szukamy więc takich x, że \(|x^7+524x^2+3|<x^2+16x+524\)
Ponieważ najmniejsza wartość trójmianu \(x^2+16x+524\) jest równa 460, więc nierówność zamienia się na taką:
\(|x^7+524x^2+3|<460\)
Z nią już można wyczyniać to co zwykle.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Nierówności z wartością bezwzględną.
Nie, to z 460 nie jest prawdą. Zostaje nierównośćpanb pisze: ↑08 lut 2021, 15:59 A może tak.
\(x^2+16x+524>0\) dla wszystkich \(x\in\rr\).
Szukamy więc takich x, że \(|x^7+524x^2+3|<x^2+16x+524\)
Ponieważ najmniejsza wartość trójmianu \(x^2+16x+524\) jest równa 460, więc nierówność zamienia się na taką:
\(|x^7+524x^2+3|<460\)
Z nią już można wyczyniać to co zwykle.
Szukamy więc takich x, że \(|x^7+524x^2+3|<x^2+16x+524\)
To na pewno jest ok i wartość bezwzględna jest po jednej tylko stronie.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3509
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: Nierówności z wartością bezwzględną.
Uogólnieniem mojego wcześniejszego postu w tym wątku mogą być formalne fakty:
\[|a|<|b|\\ a^2< b^2 \iff (a-b)(a+b)<0\\
\begin{cases}a<b\\ a>-b \end{cases}\vee\begin{cases}a>b\\ a<-b \end{cases} \]
oraz
\[|a|\ge|b|\\ a^2\ge b^2 \iff (a-b)(a+b)\ge0\\
\begin{cases}a\le b\\ a\le-b \end{cases}\vee\begin{cases}a\ge b\\ a\ge-b \end{cases} \]
Ale postać iloczynowa jest bardzo wygodna...
Pozdrawiam
\[|a|<|b|\\ a^2< b^2 \iff (a-b)(a+b)<0\\
\begin{cases}a<b\\ a>-b \end{cases}\vee\begin{cases}a>b\\ a<-b \end{cases} \]
oraz
\[|a|\ge|b|\\ a^2\ge b^2 \iff (a-b)(a+b)\ge0\\
\begin{cases}a\le b\\ a\le-b \end{cases}\vee\begin{cases}a\ge b\\ a\ge-b \end{cases} \]
Ale postać iloczynowa jest bardzo wygodna...
Pozdrawiam
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć: