[Równania liniowe klasy 9] Pytania dotyczące wieku

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
biberwoke95
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 lut 2021, 17:31
Płeć:

[Równania liniowe klasy 9] Pytania dotyczące wieku

Post autor: biberwoke95 »

Uwielbiam równania liniowe, ale kiedy potrzebuję pomocy ze sformułowanymi pytaniami, szczególnie pytaniami dotyczącymi wieku

Przykłady

John jest obecnie 3 razy starszy od Jacka. Za 15 lat John będzie tylko dwa razy starszy od Jacka. Ile lat ma Jack?

W 1974 roku matka miała 6 razy więcej lat niż jej córka. Jeśli w 2000 roku matka skończyła 50 lat, to w którym roku matka miała podwoić wiek swojej córki?

Nie tylko chciałbym wiedzieć, jak rozwiązać te dwa pytania, ale także jak poradzić sobie z innymi kwestiami związanymi z wiekiem, jak te.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: [Równania liniowe klasy 9] Pytania dotyczące wieku

Post autor: eresh »

biberwoke95 pisze: 06 lut 2021, 17:45

John jest obecnie 3 razy starszy od Jacka. Za 15 lat John będzie tylko dwa razy starszy od Jacka. Ile lat ma Jack?
x - wiek Johna
y - wiek Jacka

\(x=3y\\
(x+15)=2(y+15)\\
3y+15=2y+30\\
y=15\\
x=45\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ