Równanie z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zaeraann
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 17 paź 2020, 21:43
Podziękowania: 22 razy

Równanie z parametrem

Post autor: Zaeraann »

Jak wyrazić następujące wyrażenie za pomocą wzorów Viete'a: \((x_1+x_1)^2\)
Równanie:
\(x^2+(2m-5)x+2m+3=0 \\
\Delta >0 => m \in (- \infty , \frac{1}{2} ) \cup ( \frac{26}{6},+ \infty )\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie z parametrem

Post autor: eresh »

Zaeraann pisze: 06 lut 2021, 10:51 Jak wyrazić następujące wyrażenie za pomocą wzorów Viete'a: \((x_1+x_1)^2\)
Równanie:
\(x^2+(2m-5)x+2m+3=0 \\
\Delta >0 => m \in (- \infty , \frac{1}{2} ) \cup ( \frac{26}{6},+ \infty )\)
\((x_1+x_2)^2=(-\frac{b}{a})^2=(-\frac{(2m-5)}{1})^2=(2m-5)^2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Zaeraann
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 17 paź 2020, 21:43
Podziękowania: 22 razy

Re: Równanie z parametrem

Post autor: Zaeraann »

eresh pisze: 06 lut 2021, 10:59 \((x_1+x_2)^2=(-\frac{b}{a})^2=(-\frac{(2m-5)}{1})^2=(2m-5)^2\)
Czyli \((x_1+x_1)^2\) można wyrazić tak samo jak \( (x_1+x_2)^2 \) :?: Link do zadania: https://prnt.sc/yi6gob
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie z parametrem

Post autor: eresh »

Zaeraann pisze: 06 lut 2021, 11:08
eresh pisze: 06 lut 2021, 10:59 \((x_1+x_2)^2=(-\frac{b}{a})^2=(-\frac{(2m-5)}{1})^2=(2m-5)^2\)
Czyli \((x_1+x_1)^2\) można wyrazić tak samo jak \( (x_1+x_2)^2 \) :?: Link do zadania: https://prnt.sc/yi6gob
ja nie widzę różnicy między
Zaeraann pisze: 06 lut 2021, 11:08 \((x_1+x_1)^2\)
a
Zaeraann pisze: 06 lut 2021, 11:08 można wyrazić tak samo jak \( (x_1+x_2)^2 \)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ