potegowanie przy nierownasciach

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MatU3x
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 07 sty 2021, 19:51
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

potegowanie przy nierownasciach

Post autor: MatU3x »

Cześć,
zastanawiam się jak w 5 linijce https://zadania.info/d589/4834311 wyszedł zbiór \(m \varepsilon (0,1) \cup (\frac{1}{2}, \infty ) \)?
Ponieważ ja licząc to robię to tak:
\( \frac{-3m}{(m+1)(2m-1)}>0 \) /poteguje obie strony przez mianownik do potegi
\(-3m(m+1)(2m-1)\) wyznaczam miejsca zerowe, poniewaz wspolczynnik a bedzie ujemny to zaczynam szkic na wykresie od prawej dolnej strony i wychodzi mi: \(m \varepsilon (- \infty ,-1) \cup (0, \frac{1}{2}) \)
Dziękuję
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: potegowanie przy nierownasciach

Post autor: panb »

Dlaczego (-3m): \( x_1+x_2=-\frac{b}{a}\)
MatU3x
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 07 sty 2021, 19:51
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: potegowanie przy nierownasciach

Post autor: MatU3x »

panb pisze: 05 lut 2021, 20:14 Dlaczego (-3m): \( x_1+x_2=-\frac{b}{a}\)
Sprawdziłem kilka razy a nie zauważyłem, dziękuję, teraz już wszystko jest jasne :)
ODPOWIEDZ