równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
GunnarFabiano
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 lut 2021, 14:18
Płeć:

równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną?

Post autor: GunnarFabiano »

Wskaż zbiór wszystkich rozwiązań równania |cosα+cos3α+cos5α|=3
A. {α: α = n⋅60°, n jest dowolną liczbą całkowitą}
B. {α: α = n⋅90°, n jest dowolną liczbą całkowitą}
C. {α: α = n⋅180°, n jest dowolną liczbą całkowitą}
D. {α: α = n⋅360°, n jest dowolną liczbą całkowitą}

Wpadłam na pomysł by każdego cosinusa przyrównać do 1 i -1, ale nie mam zupełnie pomysłu jak później połączyć te wszystkie rozwiązania w jedno, żeby móc wybrać którąś z odpowiedzi
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3458
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1895 razy

Re: równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną?

Post autor: Jerry »

Pomysł dobry, sprawdź po prostu każdą z odpowiedzi...

Pozdrawiam
PS.
odpowiedź
C
ODPOWIEDZ