nierówność z wartością bezwzględną

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: mefikx »

Rozwiąż nierówność \(|x^2-4|\ge3x\)
z 1 warunku wyszlo mi \((-\infty,-1>\cup<4,+\infty)\), a 2 \((-4,1)\), więc odpowiedz bedzie czescia wspolna tych warunkow \(x\in <-4,-1>\) czy ich sumą?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: panb »

mefikx pisze: 31 sty 2021, 21:15 Rozwiąż nierówność \(|x^2-4|\ge3x\)
z 1 warunku wyszło mi \((-\infty,-1>\cup<4,+\infty)\), a 2 \((-4,1)\), więc odpowiedz będzie częścią wspólną tych warunków \(x\in <-4,-1>\) czy ich sumą?
Eee, coś nie tak. Dla x<0 lewa strona jest dodatnia, a prawa ujemna, więc nierówność jest spełniona.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: grdv10 »

panb pisze: 31 sty 2021, 21:25
mefikx pisze: 31 sty 2021, 21:15 Rozwiąż nierówność \(|x^2-4|\ge3x\)
z 1 warunku wyszło mi \((-\infty,-1>\cup<4,+\infty)\), a 2 \((-4,1)\), więc odpowiedz będzie częścią wspólną tych warunków \(x\in <-4,-1>\) czy ich sumą?
Eee, coś nie tak. Dla x<0 lewa strona jest dodatnia, a prawa ujemna, więc nierówność jest spełniona.
No to jak najbardziej spełniona. Proszę spojrzeć na kierunek nierówności. :)

W rozwiązaniu jest jednak inny błąd. Nie uwzględnia się ograniczeń związanych ze znakiem wyrażenia podmodułowego.
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: mefikx »

szw1710 pisze: 31 sty 2021, 21:32
panb pisze: 31 sty 2021, 21:25
mefikx pisze: 31 sty 2021, 21:15 Rozwiąż nierówność \(|x^2-4|\ge3x\)
z 1 warunku wyszło mi \((-\infty,-1>\cup<4,+\infty)\), a 2 \((-4,1)\), więc odpowiedz będzie częścią wspólną tych warunków \(x\in <-4,-1>\) czy ich sumą?
Eee, coś nie tak. Dla x<0 lewa strona jest dodatnia, a prawa ujemna, więc nierówność jest spełniona.
No to jak najbardziej spełniona. Proszę spojrzeć na kierunek nierówności. :)

W rozwiązaniu jest jednak inny błąd. Nie uwzględnia się ograniczeń związanych ze znakiem wyrażenia podmodułowego.
zapomnialem o zalozeniach, z nim wyszlo mi z 1 \((-\infty, -2> \cup <4, +\infty)\), a z 2 \((-2,2)\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: panb »

szw1710 pisze: 31 sty 2021, 21:32 No to jak najbardziej spełniona. Proszę spojrzeć na kierunek nierówności. :)

Nie rozumiem tej części komentarza. Chodzi o to, że od ZERA nie od (-1)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: grdv10 »

Człowiek widzi nie to co jest napisane, a to co chce zobaczyć. :) Tak więc zobaczyłem (niezgodnie z prawdą), że napisał Pan, że nierówność nie jest spełniona. Ale wszystko, co Pan napisał, jest OK. :)
ODPOWIEDZ