nierownosc z wartoscia bezwzgledna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

nierownosc z wartoscia bezwzgledna

Post autor: mefikx »

Rozwiąż nierówność \((x+1)^2-3|x+1|+2\le0\)

ja sam probowalem to zrobic tak
\(|x+1|^2-3|x+1|+2\le0 \)
niech \(|x+1|=t\), \(t\ge0\)
\(t^2-3t+2\ge0\)
z delty \(t_1=1, t_2=2\), a dalej nie wiem co z tym zrobic
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: nierownosc z wartoscia bezwzgledna

Post autor: grdv10 »

No to masz warunek \(t\in\langle 1,2\rangle\), więc \(1\leqslant |x+1|\leqslant 2\). Po prostu rozwiąż tę nierówność podwójną.

Odp. \(x\in\langle -3,-2\rangle\cup\langle 0,1\rangle\).
ODPOWIEDZ