uklad rownan
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
uklad rownan
Dany jest układ równań \(\begin{cases}3x+2y=7m+3\\-x+5y=9m+16\end{cases}\). Wiedząc, że para \((x,y)\) jest rozwiązaniem tego układu, znajdź najmniejszą wartość wyrażenia \(y^2-4x\). Dla jakiej wartości parametru \(m(m\in R)\) jest ona osiągana?
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: uklad rownan
Widać, że układ jest oznaczony, bo jego wyznacznik jest różny od zera. Wyznacz \(x,y\) (w zależności od \(m\)) oraz wylicz \(y^2-4x\). Dostaniesz pewien trójmian kwadratowy, którego wartość najmniejszą i stosowny parametr \(m\) już łatwo wyznaczysz.
Po obliczeniach: \(y^2-4x=4m^2+8m+13\) ma wartość najmniejszą w wierzchołku paraboli, czyli dla \(m=-1.\) Wartość ta wynosi \(9\).
Po obliczeniach: \(y^2-4x=4m^2+8m+13\) ma wartość najmniejszą w wierzchołku paraboli, czyli dla \(m=-1.\) Wartość ta wynosi \(9\).