równanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

równanie

Post autor: Pawm32 »

\(( \sqrt{2} -1)^4+( \sqrt{2} -1)a-4=(1- \sqrt{2} )^4+(1- \sqrt{2} )a-4\)
wyjdzie a=0, z tych dwóch nawiasów do 4 wyjdzie taki sam wynik, więc mogę je już w tym momencie wyżej skroić /
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: równanie

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 18 sty 2021, 12:12 \(( \sqrt{2} -1)^4+( \sqrt{2} -1)a-4=(1- \sqrt{2} )^4+(1- \sqrt{2} )a-4\)
wyjdzie a=0, z tych dwóch nawiasów do 4 wyjdzie taki sam wynik, więc mogę je już w tym momencie wyżej skroić /
\(( \sqrt{2} -1)^4+( \sqrt{2} -1)a-4=(1- \sqrt{2} )^4+(1- \sqrt{2} )a-4\\
(\sqrt{2}-1)a=(1-\sqrt{2})a\\
a(\sqrt{2}-1-1+\sqrt{2})=0\\
a=0
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: równanie

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 18 sty 2021, 12:38
Pawm32 pisze: 18 sty 2021, 12:12 \(( \sqrt{2} -1)^4+( \sqrt{2} -1)a-4=(1- \sqrt{2} )^4+(1- \sqrt{2} )a-4\)
wyjdzie a=0, z tych dwóch nawiasów do 4 wyjdzie taki sam wynik, więc mogę je już w tym momencie wyżej skroić /
\(( \sqrt{2} -1)^4+( \sqrt{2} -1)a-4=(1- \sqrt{2} )^4+(1- \sqrt{2} )a-4\\
(\sqrt{2}-1)a=(1-\sqrt{2})a\\
a(\sqrt{2}-1-1+\sqrt{2})=0\\
a=0
\)
czyli skrócić, tak?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: równanie

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 18 sty 2021, 12:43
eresh pisze: 18 sty 2021, 12:38
Pawm32 pisze: 18 sty 2021, 12:12 \(( \sqrt{2} -1)^4+( \sqrt{2} -1)a-4=(1- \sqrt{2} )^4+(1- \sqrt{2} )a-4\)
wyjdzie a=0, z tych dwóch nawiasów do 4 wyjdzie taki sam wynik, więc mogę je już w tym momencie wyżej skroić /
\(( \sqrt{2} -1)^4+( \sqrt{2} -1)a-4=(1- \sqrt{2} )^4+(1- \sqrt{2} )a-4\\
(\sqrt{2}-1)a=(1-\sqrt{2})a\\
a(\sqrt{2}-1-1+\sqrt{2})=0\\
a=0
\)
czyli skrócić, tak?
tak, zredukować
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ