rozwiąż nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: Pawm32 »

\( \sqrt{2x^2+x-6} \ge 8-3x \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: rozwiąż nierówność

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 17 sty 2021, 19:56 \( \sqrt{2x^2+x-6} \ge 8-3x \)
\(2x^2+x-6\geq 0\\
x\in (-\infty,-2]\cup [\frac{3}{2},\infty)\)


1.
dla \(x>\frac{8}{3}\) nierówność jest prawdziwa (lewa strona - nieujemna jest zawsze większa od prawej - ujemnej)

2.
dla \(x\in (-\infty, -2]\cup[\frac{3}{2},\frac{8}{3}]\) - obie strony są dodatnie, można obustronnie podnieść do kwadratu
\(2x^2+x-6\geq 64-48x+9x^2\\
-7x^2+49x-70\geq 0\\
x\in [2,5]\;\;\wedge\;\;x\in (-\infty, -2]\cup[\frac{3}{2},\frac{8}{3}]\\
x\in [2,\frac{8}{3}]
\)


Odpowiedź: \(x\in [2,\infty)\)

Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ