rozwiąż nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: Pawm32 »

\(|2x^2-6x| \le x-3\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: rozwiąż nierówność

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 17 sty 2021, 19:46 \(|2x^2-6x| \le x-3\)
1. dla \(x\in (-\infty, 0]\cup [3,\infty)\)
\(2x^2-6x\leq x-3\\
2x^2-7x+3\leq 0\\
x\in [\frac{1}{2},3]\;\;\wedge\;\;x\in (-\infty, 0]\cup [3,\infty)\\
x=3\)


2. dla \(x\in (0,3)\)
\(-2x^2+6x\leq x-3\\
-2x^2+5x+3\leq 0\\
x\in(-\infty, -\frac{1}{2}]\cup [3,\infty)\;\;\wedge ;\;x\in (0,3)\\
\emptyset\)

Odpowiedź: \(x=3\)

Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ