Witam, proszę o pomoc w zadaniu z książki Teraz matura Poziom rozszerzony Zestaw D zadanie 17
Uzasadnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y prawdziwa jest nierówność:
\((x+1)(x+2)+(y+1)(y+2)+1\geq (x+2)(y+2)\)
Wymnożyłem wszystko przez siebie i uprościłem co w rezultacie dało mi
\((x+y)^2+(x+1)(y+1)≥0\)
Z góry dziękuje za pomoc!
Uzasadnij nierówność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Uzasadnij nierówność
\((x+1)(x+2)+(y+1)(y+2)+1\geq (x+2)(y+2)\\solar0123 pisze: ↑10 sty 2021, 12:56 Witam, proszę o pomoc w zadaniu z książki Teraz matura Poziom rozszerzony Zestaw D zadanie 17
Uzasadnij, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x i y prawdziwa jest nierówność:
(x+1)(x+2)+(y+1)(y+2)+1≥(x+2)(y+2)
Wymnożyłem wszystko przez siebie i uprościłem co w rezultacie dało mi
\((x+y)^2+(x+1)(y+1)≥0\)
Z góry dziękuje za pomoc!
x^2+3x+2+y^2+3y+2+1-xy-2x-2y-4\geq 0\\
x^2+y^2-xy+x+y+1\geq 0\\
2x^2+2y^2-2xy+2x+2y+2\geq 0\\
(x-y)^2+(x+1)^2+(y+1)^2\geq 0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Uzasadnij nierówność
Jeśli nie widać jak pozwijać do zupełnych kwadratów to można też iść drogą przez postać kanoniczną funkcji kwadratowej
\( W(x,y)=x^2+y^2-xy+x+y+1\)
Ponieważ wielomian powyższy jest symetryczny \( W(x,y]=W(y,x)\) wybór zmiennej do funkcji kwadratowej z parametrem jest bez znaczenia .
\( f(x)= x^2 +x(1-y) +y^2+y+1 \)
\( \Delta = -3(y+1)^2 \)
\( f(x) = 1(x- \frac{y-1}{2} )^2 + \frac{3(y+1)^2 }{4}\)
Widać , też że wartość 0 jest osiągana .
.................................................................................................................................................
Pytanie ?
Jeżeli wielomian dwóch zmiennych \( W(x,y) \) nie jest symetryczny i wiedząc ,że jest nieujemny oraz współczynniki przy \( x^2,y^2 \) są dodatnie to czy wybór zmiennej w pierwszym podejściu ma znaczenie ?
Inaczej : względem jednej zmiennej funkcja kwadratowa daje sumę kwadratów , to czy względem drugiej zmiennej też musi dać sumę kwadratów ?
................................................................................................................................................
Warto też zrobić rachunki gdy potraktujemy \( W(x,y)=x^2+y^2-xy+x+y+1\) jak krzywą stopnia drugiego i sprowadzić ją w dwóch krokach do postaci kanonicznej.
\( W(x,y)=x^2+y^2-xy+x+y+1\)
Ponieważ wielomian powyższy jest symetryczny \( W(x,y]=W(y,x)\) wybór zmiennej do funkcji kwadratowej z parametrem jest bez znaczenia .
\( f(x)= x^2 +x(1-y) +y^2+y+1 \)
\( \Delta = -3(y+1)^2 \)
\( f(x) = 1(x- \frac{y-1}{2} )^2 + \frac{3(y+1)^2 }{4}\)
Widać , też że wartość 0 jest osiągana .
.................................................................................................................................................
Pytanie ?
Jeżeli wielomian dwóch zmiennych \( W(x,y) \) nie jest symetryczny i wiedząc ,że jest nieujemny oraz współczynniki przy \( x^2,y^2 \) są dodatnie to czy wybór zmiennej w pierwszym podejściu ma znaczenie ?
Inaczej : względem jednej zmiennej funkcja kwadratowa daje sumę kwadratów , to czy względem drugiej zmiennej też musi dać sumę kwadratów ?
................................................................................................................................................
Warto też zrobić rachunki gdy potraktujemy \( W(x,y)=x^2+y^2-xy+x+y+1\) jak krzywą stopnia drugiego i sprowadzić ją w dwóch krokach do postaci kanonicznej.