Równanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zaeraann
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 17 paź 2020, 21:43
Podziękowania: 22 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: Zaeraann »

Poniżej jest równanie które nieco uprościłem, gdyż mam pytanie odnośnie wyłącznie miejsc zerowych.

\((cosx)[sin(x- \frac{ \pi }{3} )+sin(x+ \frac{ \pi }{3} )]= \frac{1}{2} sinx \\
... \\
sinx(cosx- \frac{1}{2} )=0 \\
sinx=0 \:\: \vee \:\: cosx=\frac{1}{2} \\
( sinx=0+k\pi \:\: \vee \:\: cosx= \frac{ \pi }{3}+2k\pi \:\: \vee \:\: cosx= -\frac{ \pi }{3}+2k\pi ) \:\: \wedge \:\: k \in Z
\)


Skoro wiadomo, że wykres cosinus jest okresowy(2\(\pi\)), to czy dla \(cosx=\frac{1}{2}\) takie rozwiązanie również byłoby poprawne?

\(cosx= \frac{ \pi }{3}+2k\pi \:\: \vee \:\: cosx= \frac{10\pi}{6}+2k\pi\)

Więc ostatecznie wyglądałoby to w taki sposób:

\(
( sinx=0+k\pi \:\: \vee \:\: cosx= \frac{ \pi }{3}+2k\pi \:\: \vee \:\: cosx= \frac{10\pi}{6}+2k\pi ) \:\: \wedge \:\: k \in Z

\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: eresh »

Zaeraann pisze: 08 sty 2021, 14:09

Skoro wiadomo, że wykres cosinus jest okresowy(2\(\pi\)), to czy dla \(cosx=\frac{1}{2}\) takie rozwiązanie również byłoby poprawne?

\(cosx= \frac{ \pi }{3}+2k\pi \:\: \vee \:\: cosx= \frac{10\pi}{6}+2k\pi\)
tak, tylko wypadałoby skrócić
\(\frac{10\pi}{6}=\frac{5\pi}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: Młodociany całkowicz »

Moim zdaniem jest tu drobny błąd. Powinno być
\(x = \frac{\pi}{3} + 2 k \pi\).
Takie jest moje zdanie.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równanie trygonometryczne

Post autor: eresh »

Młodociany całkowicz pisze: 08 sty 2021, 15:11 Moim zdaniem jest tu drobny błąd. Powinno być
\(x = \frac{\pi}{3} + 2 k \pi\).
Takie jest moje zdanie.
tak, zgadza się :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ