Uzasadnij

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Piks159
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 28 gru 2020, 01:33

Uzasadnij

Post autor: Piks159 »

uzasadnij, że dla dowolnych ujemnych liczb \(x\) oraz \(y\) takich ze \(x\neq y\) prawdziwa jest nierówność
\(( x+y) ( \frac{1}{x} + \frac{1}{y}) > 4\)
sudowski27
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 14 lut 2016, 14:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Re: Uzasadnij

Post autor: sudowski27 »

Odpowiedź: x,y < 0 i x \(\neq\) y

\((x+y)( \frac{1}{x}+ \frac{1}{y})>4 \)

\((x+y)( \frac{x+y}{x \cdot y}) > 4 \)

\( \frac{(x+y)^2}{xy}>4 \)
\((x+y)^2>4xy \) (x i y ujemne czyli xy dodatnie, brak zmiany znaku nierówności)
\(x^2+2xy+y^2>4xy\\
x^2-2xy+y^2>0\\
(x-y)^2 > 0\)


Kwadrat liczby niezerowej zawsze jest większy od zera c.n.d
ODPOWIEDZ