Układ równań z trzema niewiadomymi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mining4321
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 20 gru 2020, 16:28
Podziękowania: 2 razy

Układ równań z trzema niewiadomymi

Post autor: mining4321 »

Rozwiąż układ równań w trójkach liczb rzeczywistych.
\( \begin{cases}(y+z)(x+y+z)=1\\
(z+x)(x+y+z)=2\\
(x+y)(x+y+z)=5 \end{cases} \)


Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2020, 22:12 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex], ściąga z kodu pod emotkami...
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Układ równań z trzema niewiadomymi

Post autor: panb »

Dodaj te równania stronami.
Otrzymasz wartość sumy \(|x+y+z|=2\). Potem będzie z górki.
ODPOWIEDZ